diumenge, 28 de febrer de 2016

CONEGUEM LA TERRA ON VIVIM

Tenim una proposta!

"Coneguem la terra on vivim" (aquest és el nom que se'ns ha acudit a nosaltres però podria ser qualsevol altre) és una assignatura que creiem essencial per a totes les escoles.

Ja sabem que hi ha alguns centres educatius que treballen en algun moment la cultura catalana i les seves tradicions, però és cert que d'altres no ho fan i trobem que és imprescindible. Pensem que hauria de ser una assignatura reconeguda i tan important com qualsevol altra. 

En relació al que s'hauria de treballar, creiem que el tutor o tutora ha de donar els conceptes necessaris per conèixer la terra on vivim i les seves tradicions.

El cert és que hi ha una sèrie de continguts (geografia general, història de Catalunya...) que actualment ja s'ensenyen, normalment a classe de ciències socials. No obstant, n'hi ha d'altres que no es tenen gens en compte en l'educació primària.

Estaria molt bé que es destinés una hora a la setmana per estudiar els continguts més teòrics que hem esmentat anteriorment, però pensem que per ensenyar la cultura i les tradicions que ara normalment no s'ensenyen, la millor manera és fer-ho de forma molt pràctica i intensiva.

Una bona solució seria destinar dos dies sencers al mes, per exemple, per fer sortides i activitats que requereixen més temps, de la mateixa manera que en moltes escoles, festes com ara la Castanyada o Sant Jordi, esdevenen dies plens d'activitats i les assignatures habituals queden paralitzades. 

En alguns casos, es podrien utilitzar aquests dies per anar a gaudir (i també treballar des de l'escola) festivitats concretes de pobles que sovint no es coneixen, com ara la Patum de Berga o la Dansa de la Mort de Verges.

També seria interessant dedicar aquestes hores per acostar a la canalla diverses entitats de la cultura catalana, que potser els queden lluny i si no és per l'escola és provable que no arribin a conèixer. Estem parlant d'esbarts, colles sardanistes, cobles, castellers, geganters, bastoners, diables, havaneres...

Es podrien fer sortides per tal que diferents membres de l'entitat expliquessin de què es tracta la tradició i com s'hi pot participar. A la vegada seria interessant que els infants poguessin gaudir d'una actuació de la colla.

A més a més també es podrien dedicar algunes hores a altres aspectes de Catalunya com ara la gastronomia i els diferents dialectes. Pel que fa la gastronomia es podria destinar un dia sencer a preparar i assaborir diversos plats típics, mentre que per conèixer els dialectes seria interessant que gent de diverses parts del territori anés a l'escola a mostrar les diferències lingüístiques.

Finalment, també pensem que és imprescindible que els infants tinguin unes petites nocions de la gent més reconeguda de Catalunya, com ara escriptors, periodistes, polítics, músics, artistes...

L'avaluació d'aquesta assignatura seria ideal fer-la de manera pràctica sense exàmens ni l'obligació d'haver d'estudiar, ja que estem convençudes que hauran après de l'experiència. Aquest és el secret de l'aprenentatge significatiu. Es tracta d'una assignatura molt dinàmica, trencadora i diferent a la resta perquè els infants puguin gaudir-ne al màxim possible.

Tot i així, es poden fer treballs sobre alguna de les tradicions o dels personatges famosos i valorar la participació i la implicació en les diverses activitats.


Carla i Mireia Serra Busqué

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada