diumenge, 6 de desembre de 2015

PER QUÈ RECORDO AQUELLA CANÇÓ DE SISÈ?

Com ja sabeu, les emocions és una de les assignatures que crec prioritàries a l'escola. Avui us convido a llegir una breu reflexió d'emocions i aprenentatge.

És sabut i demostrat que allò que retenim i fem perdurar en el temps és allò que va lligat a una emoció.

Per explicar-ho, s'acostuma a posar l'exemple de l'atemptat de l'11 de setembre de 2001 de les torres bessones. Si ens preguntem què estàvem fent el dia 8 d'abril de 2010 segurament no ho recordarem, però en canvi, sí el dia 11 de setembre de 2001. Per què? Doncs perquè és un fet lligat a una emoció.

Al contrari, allò que no recordem és allò que no ens ha provocat especials emocions. És per això que oblidem molts dels aprenentatges que suposadament hem adquirit, perquè no ens han estat ben ensenyats.

I aquest és un dels problemes més importants de l'educació, segons el meu punt de vista, que molts dels aprenentatges que es donen per sabuts no ho estan, i no ho estan perquè no s'han ensenyat bé. Tan difícil és ensenyar de manera que els infants gaudeixin? Tan difícil és fer-ho de manera vivencial perquè aprenguin de veritat?

Sempre recordo com una cosa molt curiosa el fet, d'encara ara, tenir present frases d'un dia que estava estudiant història a segon d'ESO. Et sona aquesta frase Carleta: "alliberar Jerusalem dels turcs"? Tanmateix, pensant-ho bé no té massa de curiós perquè recordo perfectament que va ser una lliçó que vaig repassar amb la meva germana en forma de joc. Ens vam inventar una melodia per recordar tots els fets. Encara recordo com de bé ens ho vam passar.

Així mateix, recordo trossos de text dels Pastorets de cinquè de primària, poesies d'aquella època i les cançons que la Maria Rosa ens va ensenyar a sisè durant les colònies i per l'últim dia de curs a l'escola. I no m'estranya gens perquè la càrrega emocional de dies com aquests fou immensa.

Suposo que també per aquest motiu sóc capaç de recordar la data i fins l'últim detall dels dies més feliços de la meva vida (per això em diuen maniàtica de les dates) i, per contra, no quedar-me amb el nom de la persona que m'acaben de presentar o oblidar-me de la xifra d'habitants que té Nicaragua quan ho acabo de llegir a internet.

Diria que ja podem donar per demostrat que les emocions i els aprenentatges (i els fets) estan estretament relacionats oi? Doncs ensenyem de forma vivencial! Fem-ho pels nostres nens i nenes! Perquè es mereixen que els ajudem a omplir el seu caparró d'emocions, aprenentatges reals i moments de felicitat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada