diumenge, 20 d’abril de 2014

UN ESTIU ETERN


La Setmana Santa és un període de descans escolar que tothom accepta sense problemes. Però diferents són els quasi tres mesos de vacances d'estiu, un debat etern encara sense resoldre.

En la majoria de països, les vacances d’estiu són bastant més curtes que a Catalunya i es fan, a més a més de les vacances de Nadal i de Setmana Santa, les d'hivern (setmana blanca), les de tardor, i en alguns indrets s’inclou també un descans al tercer trimestre. Perquè no a Catalunya, doncs? A més a més, som el país d'Europa que té el nombre més gran de dies festius singulars, la major part dels quals són de caràcter religiós, i això fa que les festes estiguin molt disperses.

Els experts divideixen el temps que passa l’alumnat a l'escola en tres àmbits: horari escolar, jornada escolar i calendari escolar. Avui faré èmfasi en el tercer àmbit: el calendari escolar. Analitzaré quina és la realitat i el problema actual, i com es podria resoldre. Fa anys que estic convençuda que la distribució de les vacances escolars al nostre país és força millorable i el fet d'haver estat treballant a una escola anglesa m'ha permès comprovar de primera mà el bon funcionament del sistema anglès.

La realitat actual és la següent:


Calendari escolar de Catalunya


Calendari escolar d'Anglaterra


En el primer calendari, el de Catalunya, es poden veure marcats tots els dies de festa en color gris, mentre que en el segon, el de l'escola d'Anglaterra, estan en color turquesa i lila. Les diferències pel que fa a la distribució temporal es poden comprovar a primer cop d'ull. En el cas d'Anglaterra, hi ha tres trimestres d'entre 72 i 62 dies amb una setmana de descans enmig de cadascun d'ells, mentre que a Catalunya el tercer trimestre queda sempre molt més curt que els altres i té les festes molt disperses, a més d'unes llargues vacances d’estiu. 

És evident que les vacances d'estiu són massa llargues i els descansos durant el curs massa escassos i que això no pot ser gaire bo. A l’estiu, als nens i nenes se’ls trenca el ritme totalment, obliden moltes coses i els costa molt tornar a començar. En canvi, durant els altres nou mesos no tenen quasi períodes de pausa i això implica un cert esgotament que crec necessari resoldre. 

De la mateixa manera, aquests problemes també ens impliquen a nosaltres, com a mestres. Estic convençuda que seria molt millor renunciar a tenir tantes vacances a l’estiu (uns dos mesos) si a canvi poguéssim respirar una mica més durant el curs. Ens aniria molt bé, tant per descansar com per preparar cosetes i tornar amb energies renovades.

Aquí a Anglaterra, com es constata en els calendaris, les vacances d'estiu duren unes sis setmanes per a l'alumnat, mentre que a Catalunya duren gairebé el doble (onze). La sensació que tinc és que els infants anglesos duen a terme un seguit de cursos un rere d'altre sense cap gran trencament. A Catalunya, en canvi, per la canalla és com tancar una gran finestra i obrir-ne una altra. Pel que fa al professorat, d'altra banda, aquí la sensació és d’energies renovades constantment (després de cada petit període de repòs), mentre que a les escoles catalanes es percep molt sovint l’esgotament del qual parlava abans.

És cert que, per acabar el curs més tard i començar-lo més d'hora, caldria tenir en compte les condicions climàtiques, atès que la calor no facilita el treball a l’aula. Que és difícil treballar a les classes a causa de les altes temperatures? No treballem a l'aula doncs! 

La meva proposta és començar i acabar el curs fent activitats més lúdiques i artístiques que permetin gaudir i aprendre tot i la calor: dansa, música, teatre, arts plàstiques, educació física... Activitats que es puguin fer fora les aules, més divertides i dinàmiques, diferents... També fer jornada intensiva ajudaria molt per tal de no allargar tant el dia, així com dur a terme algun tipus de projecte d'inici i final de curs que motivi molt l'alumnat. És clar que tot això aniria molt lligat amb la metodologia d'ensenyament. El que tinc molt clar és que sempre es poden aprendre moltes coses sense estar tancats en una aula!

Aquí a Anglaterra, per exemple, hi ha escoles i instituts en què els últims dies de curs (a ple juliol) són excepcionals. L’alumnat pot escollir quina opció prefereix fer entre un ventall molt ampli. En algunes de les opcions les famílies han de pagar i la durada del període també pot variar una mica d’una activitat a l’altra. 

Alguns dels exemples d’activitats són aquests: anar de viatge a Barcelona per aprendre castellà, passar uns dies a la platja (com unes colònies), fer un projecte de fotografia, fer tallers de música, dansa i teatre... No us sembla meravellós que la mainada pugui escollir com vol acomiadar-se del curs d'entre aquestes excepcionals propostes? També és una opció que es podria dur a terme a Catalunya.

Finalment, el més difícil de tot seria que la modificació del calendari escolar implicaria un canvi social, i per tant, caldria un pacte amb el món laboral. S’haurien de garantir activitats alternatives per a l’alumnat en els períodes de repòs. Potser la millor solució seria fer-les a les pròpies escoles com es fa aquí a Anglaterra també.

En conclusió, l'objectiu és que l'alumnat no perdi ritme acadèmic i es compleixin el nombre d'hores lectives que marca la llei. Distribuïm el temps d’aprenentatge i temps de descans de forma equilibrada doncs! Agrupem al màxim les festes per evitar ruptures de ritme, reduïm les vacances d'estiu en favor de vacances més espaiades durant els altres nou mesos i procurem períodes similars entre períodes llargs de descans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada