diumenge, 13 d’abril de 2014

ENRIC LARREULA: MESTRE DE MESTRES




Avui m'agradaria fer-me ressò de l'homenatge a un mestre de mestres: Enric Larreula.

Dimecres passat dia 9 d'abril, a la Biblioteca Mestre Martí Tauler de Rubí, la presentació de la novel·la Terres Verges d’Enric Larreula, es va convertir també en un homenatge que l'Assemblea Nacional Catalana, amb el suport d'Òmnium Rubí, van voler fer a la seva figura i trajectòria.





Joan Pere Le Bihan, Muntsa Fernández i Enric Larreula (fotografia: Montse Garrell)



L’escriptor barceloní Enric Larreula, resident a Rubí, és llicenciat en Filologia Catalana i professor universitari. És un dels escriptors més importants en llengua catalana, ha rebut nombrosos premis i part de la seva obra ha estat traduïda a l'alemany, l'anglès, el castellà, el danès, l'èuscar, el finès, el gallec, l'italià, el japonès i el suec. A més, és un gran defensor de la llengua catalana i de la immersió lingüística. Fou un dels impulsors de les escoles La Bressola a la Catalunya Nord i un dels fundadors de la secció local de l'ANC.

Ell, com centenars de mestres, va lluitar des dels temps més foscos del franquisme perquè el català fos la llengua vehicular a l’escola. Enric Larreula era, doncs, un dels mestres que ensenyava la llengua prohibida.

Tenia 27 anys quan Òmnium Cultural el va "reclutar" per ensenyar català en una escola del barri del Bon Pastor de Barcelona. Era l'any 1969. Allà feia de mestre als fills de la immigració andalusa i extremenya, i ja aleshores, les seves classes eren memorables. Ensenyava català a través de dibuixos, contes, cançons i històries d'indis i cowboys. Larreula ha estat sempre, també, un apassionat del dibuix, la Natura i l’Ecologia.

A partir d’aleshores, va començar a reciclar mestres i material perquè els nens i nenes aprenguessin català. Ensenyà didàctica a moltes generacions de professors i professores i fou mestre de mestres, no només per la seva tasca docent, sinó perquè ha esdevingut un gran referent per a moltes persones de diferents edats. La seva feina és fer que el seu alumnat i la gent en general s’estimi la llengua.


Magda Falcó i Enric Larreula (fotografia: Montse Garrell)


Per a l’Enric, que només anava a presentar el seu relat, l’acte fou una sorpresa que el va fer emocionar molt. Tant que, després, va fer un correu preciós donant les gràcies i confessant que aquell vespre havia rebut un dels premis més bonics de la seva vida: amistat i calidesa.

Durant l’homenatge, es va projectar una pel·lícula amb fotos de diverses etapes de la seva vida i dels diversos moments històrics, i es van ensenyar dibuixos i textos seus. Finalment, després que Enric Larreula presentés Terres Verges, Joan Pere Le Bihan, acompanyat de la vocalista Muntsa Fernández, va delitar a tothom amb un seguit de cançons musicades per ell mateix i amb lletres de poemes d’Enric Larreula. Cal destacar que Joan Pere Le Bihan és amic personal de l’Enric, i fins fa un any i durant 30, director general de La Bressola de la Catalunya Nord.

Va ser un acte molt càlid i emotiu. I ho sé perquè, tot i no poder-hi ser presencialment, el meu cor sí que hi va ser. Avui, jo també et volia donar les gràcies Enric. És un privilegi tenir-te tan a prop i poder compartir experiències de La Bressola amb tu. És un goig conèixer-te i poder-te donar les gràcies per tot el que has fet per la llengua catalana i per l'educació.

4 comentaris:

  1. Un gran orgull gaudir de gent amb aquesta valia professional i humana.

    ResponElimina
  2. Ostres ANÒNIM no sé què dir! Gràcies! Si em coneixes personalment segur que hi tens alguna cosa a veure :P Són les persones que ens acompanyen en el nostre camí les que ens fan créixer i ser com som.

    ResponElimina
  3. Tinc un dubte de fa temps i no sé com li podria preguntar al professor Larreula. Jo vaig rebre classes de català al col·legi Verge de Montserrat de Cornellà que ens donaven uns professors voluntaris fora de l'horari lectiu, cap a les 6 o les 7 del vespre. El cas és que des que vaig veure fa uns anys una foto d'en Larreula que tinc el dubte si ell no era un d'aquests professors. Evidentment els anys ens canvien la fesomia i per això no n'estic segur. Moltes gràcies.

    ResponElimina
  4. Bon dia David
    Primer de tot, perdona per respondre't tan tard i gràcies pel teu comentari. Ara al setembre he pogut parlar amb l'Enric Larreula i em va dir que ell no va donar classes en aquesta escola. Em va comentar que podia ser un familiar seu que també es diu Larreula i que molta gent els confon però que ell no.
    Moltes gràcies a tu :)
    Espero que resolguis el teu enigma!
    Mireia

    ResponElimina