diumenge, 16 de març de 2014

EXPLORAR, APRENDRE I CRÉIXER


El Saló de l'Ensenyament és una de les grans cites de l'any que considero imprescindibles per conèixer cap a on va l'ensenyament a Catalunya, quines novetats hi ha al mercat i de quina manera ens podem continuar formant.

És una trobada adreçada a estudiants, a persones del món de l'ensenyament i a tota la ciutadania que tingui ganes d’aprendre i formar-se.

És, doncs, un element clau en la orientació, en el qual hi participen des d'expositors d'universitats, altres estudis superiors i complementaris, fins a parades de formació professional, idiomes, batxillerat i serveis educatius.

Una de les novetats d'aquest any, molt lògica i necessària tenint en compte el moment en què estem vivint, és la importància que se li ha donat a l’emprenedoria i a les noves tecnologies. Són dos dels àmbits que estan més relacionats amb l’educació actualment i que, per tant, cal conèixer.

Així doncs, aquest any he parat especial atenció (a més d'informar-me d'estudis d'anglès, postgraus i màsters, dansa, altres carreres universitàries...) a les novetats tecnològiques de cara a les escoles.

El tema d’emprenedoria encara em queda pendent, ja que també el considero clau en aquest món en què el futur serà d’aquelles persones capaces de crear projectes i dur-los a terme.

El coordinador de "Systemika, centre de formació", Eugeni Cháfer, m'ha informat extensament sobre les grans novetats de les TIC a l'aula i m'ha ensenyat quins són els nous elements didàctics per a l'ensenyament dels primers cicles de primària i infantil. Us n’intentaré fer cinc cèntims, parlant-vos de les dues eines que més m'han interessat.

Per una banda, hi ha la "Ninus", una eina que permet projectar activitats i que fa que l’alumnat hi interaccioni a través de gestos, salts o simplement caminant sobre les imatges. L’aparell detecta fins a cinc infants alhora (posició, salts, ajupides, aixecades de mans...) i aquest fet permet dissenyar activitats que treballin la psicomotricitat i la col·laboració entre ells.  

"Ninus" és l’anomenada projecció immersiva. Per entendre'ns els que encara ens queda molt per aprendre, és com una pissarra digital però al terra, a l’espai més natural pels més petits. La mestra és la que dirigeix l’activitat a través d''una tauleta tàctil i els continguts poden ser desenvolupats i dissenyats per ella mateixa.

Per altra banda, la segona eina que em proposo explicar és la "Nova Smart Table 422i", la taula interactiva que combina l’aprenentatge i el joc. En aquest cas, la col·laboració entre els infants pot ser de fins a vuit, i la mestra no té la necessitat de participar-hi activament, per això hi ha la possibilitat d'autocorrecció de les activitats. 

Com en l'eina anterior, també el professorat pot ser el que crea les activitats, però ja existeixen més de 1500 activitats ja disponibles i gratuïtes per ser utilitzades i modificades segons les necessitats del grup-classe.

Tot plegat, dos elements didàctics que acaben de sortir del forn, que recomano moltíssim a totes les escoles i que ja m’estan donant noves idees per, tal com escrivia abans, crear projectes. Cal saber quines són les necessitats dels nens i nenes i de l’educació d'avui dia i donar-hi resposta.

En resum, unes hores realment útils i necessàries per tal de conèixer cap a on va l’educació actual.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada