diumenge, 26 de gener de 2014

6 ALUMNES PER MESTRA, 1 MESTRA PER CADA INFANT AMB ALGUNA NEE




Diumenge passat, 19 de gener, vaig prometre continuar amb la temàtica de diverses mestres a l'aula, parlar-vos sobre la situació actual i explicar-vos com treballen aquí a la "meva" escola d'Anglaterra, amb aules d'una mitjana de 30 alumnes i fins a 5 persones adultes a cada classe!!!

Voleu saber, a més, com funciona la magnífica manera que tenen de treballar en grup?










Doncs bé, estem a 26 de gener de 2014, i estic a l'escola "Dartington Primary School" aprenent anglès, ensenyant castellà i ajudant a les mestres i als nens i nenes, des del 6 de setembre de 2013.

Així que en aquests més de quatre mesos ja he tingut prou temps per adonar-me de quina és la situació d'aquesta escola respecte a la quantitat de mestres i a la seva metodologia de treball. I això m'ha fet pensar moltíssim i replantejar-me moltes coses.

Com pot ser que a Catalunya cada vegada hi hagi més alumnes per aula, i que, a més, normalment duu una sola mestra, i que a la "meva" escola hi hagi fins a 5 mestres amb la mateixa quantitat d’alumnes? Com pot ser que estigui tan malament la situació a Catalunya i el govern encara l’empitjori cada vegada més? Com pot ser que a Catalunya no es destinin més recursos i esforços per a la canalla amb Necessitats Educatives Específiques?

Us podeu arribar a imaginar la sorpresa que em vaig endur quan vaig veure la quantitat de persones adultes que hi havia a l'aula? Una mestra, dues "assistant teachers" (ajudants de mestra), una altra noia de pràctiques i jo (fent de voluntària a jornada completa)!!! No entenia res.

Amb els dies em vaig anar adonant que allò era completament habitual i freqüent, i que no només passava a la meva classe, sinó a la majoria. Però això no era tot. No es tractava només de tenir mestres per tenir-les. Es tracta d'una qualitat educativa immensa.

Les "assistant teachers" són mestres de suport per a alumnes concrets amb NEE. Sí sí! Una mestra A per a un alumne A i una mestra B per a un alumne B! Així com ho llegiu! A temps complert! No és increïble?

Us imagineu tenir a Catalunya una mestra per a cada alumne amb alguna NEE? Us imagineu tenir una mestra només per aquella nena que té TDH, totes les hores de tots els dies de la setmana?

I a banda d'aquesta brillant tasca, les "assistant teachers" són un gran pilar pel que fa al bon funcionament de l'aula. S’encarreguen de tenir la classe sempre ordenadíssima, preparar material escolar, fer fotocòpies, ajudar a la resta dels nens i nenes... Ajuden en tot. Fins i tot són claus en la metodologia de treball en grups. I a "Darington Primary School", el treball cooperatiu és clau.

Es treballa en grups constantment i per tot. L'aula està formada per cinc grups diferents, els quals queden distribuïts per nivells en les assignatures de matemàtiques i llengua anglesa, i dins d’aquestes, en diferents àmbits: signes de puntuació, escriptura, numeració, geometria... Nivells que el professorat va comprovant constantment per comprovar si cal fer canvis. Nivells, per tant, totalment flexibles.

El primer dels grups és l' "I must be able to" ("He de ser capaç de fer..."), el segon es titula "I should be able to" ("Hauria de ser capaç de fer...") i l'últim s'anomena "I could even" ("Podria, també, fer...")

Us heu fixat en els "noms" dels grups? Malauradament, que diferent es diuen a vegades, oi?

Doncs bé, en el primer dels grups, com us podeu imaginar, hi ha aquelles criatures que tenen una mica més de dificultats en aquell àmbit en concret, i per tant, els cal encara més suport. I en el tercer dels grups hi ha aquells nens i nenes que presenten menys dificultats en aquell àmbit, i per tant, poden treballar una mica més autònomament.

Doncs bé, la relació que té això amb totes les professionals, és evident.

A qui no li agradaria poder formar 5 grups i que cadascun d’aquests, d’unes 6 criatures, tingués una mestra per a ell sol? I a qui no li agradaria, que a més a més, aquells grups en què hi ha algun infant amb alguna NEE, fossin dirigits per la persona de suport d’aquell infant?

Enveja sana és el que tinc.

Ja veieu com està la situació actual a Catalunya comparada només amb aquesta petita i preciosa escola de Devon! A continuar lluitant mestres! Perquè la mainada amb NEE es pugui desenvolupar plenament! Perquè tots els nens i nenes gaudeixin d'una educació de qualitat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada